Wkrótce będzie lato, letnie gwiazdozbiory są już pięknie widoczne, niektóre co prawda na razie w drugiej połowie nocy. Zachęcam do spojrzenia na gwiazdozbiór Strzelca, który pokazuje się nad horyzontem już około północy, zaś o pierwszej widać już wiele obiektów rozciągłych, w tym gromadę otwartą M 25. W jej środku pięknie pulsuje cefeida U Sgr. W okresie niecałych 7 dni zmienia swoją jasność od 6,3 - 7,2 magnitudo.
Proponuję, korzystając z przedstawionej poniżej mapki, oceniać ją przy każdej nadarzającej się okazji, z czego wyjdzie nam (mam nadzieję) piękny wykresik krzywej jasności.
Na mapie nazwy gwiazd zmiennych są po prawej stronie od gwiazdy, zaś dla gwiazd porównania - po ich lewej stronie.
Oczywiście jeśli ktoś ma ochotę, może powiększyć skalę dla U Sgr, ja tego nie zrobiłem, gdyż ciężko byłoby zmieścić wtedy odpowiednie gwiazdy porównania.
Przy okazji można zerknąć na dwie inne cefeidy w zasięgu mapy - BB Sgr i V350 Sgr.
Miłego podglądania
Po zakończeniu akcji, czyli w październiku, poproszę o przysłanie do mnie wszystkich ocen w celu ich opracowania.