Interesujące jest, że Peter Williams (Australia) odkrył nowy obiekt podczas rutynowej, wizualnej obserwacji V517 Oph, zmiennej typu RCB.
Patrząc na mapkę mapkę V517 Oph z zaznaczonym już nowym obiektem (var Oph 06) widać jak mu się poszczęściło.
Może więc warto obserwować zmienne w "nowobogatych" gwiazdozbiorach?
SSW napisał(a):Okazuje się, ze ten obiekt, który jest zapewne gwiazdą nową, osiągmął już jasność ok. 9.5 mag. Szkoda, że jest tak nisko położony.
Hmm, gdybym wiedział, że pojaśnieje, to może skusiłbym się i przeniósł Taurusa na duży balkon, aby ją dojrzeć. Niestety najbliższa noc ma być u mnie pochmurna, a dodatkowo jutro poniedziałek . Chyba, że wytrzyma z tą jasnością do środy-czwartku, to postaram się ją "złapać"
Ta nasza nowość zyskała już sobie imię . Jak napisał Hiroyuki Maehara na liście VSNET-Alert, IAU wydała kolejny Cyrkularz (IAUC 8700), w którym powiadamia się o nadaniu oznaczenia nowej: V2576 Oph.
Ubiegłej nocy w końcu udało mi się odnaleź novą. Oceniłem ją na ok 10.5 mag. W porównaniu z novą Cyg, tą oceniało mi się o niebo lepiej I czyżbym tylko ja i M. Reszelski miałby ją zobaczyć ?