Na FASTRON-7 będzie teraz długie zatrzymanie. Powstanie mam nadzieję parę sztuk, aby inni mogli swoje gwiazdy zmienne uwieczniać. Jak R Leo pojawi się znowu nad ranem, będzie można śledzić jej zbliżanie się do maksimum. Będę robił jej foty także.
Już chyba z miesiąc jej nie widziałem. Sporo osłabła, ale i tak super kolor na zdjęciu wygląda, jej barwa jak zawsze mnie urzeka W najbliższym sezonie Januszu będziesz mógł ją obserwować i pofocić tuż po maksimum, które wg biuletynu AAVSO powinno wystąpić pod koniec sierpnia dopiero za 2 lata, na oko będzie można prześledzić jej cały wzrost do maksimum
Już chyba z miesiąc jej nie widziałem. Sporo osłabła
Dwa dni temu ją widziałem. Przypomniałem sobie stare, dobre czasy, kiedy zmienne obserwowałem w ilości większej niż 2 - 3 sztuki na rok i oceniłem tą śliczną mirydę. Faktycznie jest koło minimum
Ostatnie obserwacje z AAVSO wskazują, że R Leo dobija już do 8 mag. Próbowałem parę nocy temu ją ocenić, niestety ginęła mi na tle rozjaśnionego przez zmierzch nieba. Poniżej krzywa blasku z całego minionego sezonu obserwacyjnego:
Parę nocy temu udało mi się ocenić słabnącą po sierpniowym maksimum R Leo. Była nieznacznie słabsza od gwiazdy 5.6 mag, przepięknie wyglądała o świcie. A w jej pobliżu dodatkowo przemieszcza się aktualnie Wenus, co znacznie dodaje uroku przy jej obserwacjach A tak przy okazji, była to moja setna obserwacja tej zmiennej