W dniu wczorajszym dostałem na e-maila raport z AAVSO o pojaśnieniu SS Cyg o jasności powyżej 10 mag,tak więc wczorajszej nocy o 21.45 UT,skierowałem lornetę Celestron 20x80 SkyMaster na karłowatą i potwierdziłem jasność na 9.5 magnitudo czyli mamy wybuch Choć księżyc jasno niebo rozświetla ale udało mi się zaobserwować nasza bohaterkę. Więc zachęcam do obserwacji SS Cyg.
SS Cyg obecnie jest w fazie maksimum jasności,jeszcze można ją obserwować zanim zacznie pomału opadać, bo następna okazja na jej wybuch jest przewidywany gdzieś w połowie Sierpnia Życzę wszystkim udanej pogody i obserwacji. Poniższa krzywa jasności wygenerowana z AAVSO
No i jest! Oglądałem Chi Cyg, ale ręka mi drgnęła i zobaczyłem moją SSkę. Polecam Ha, spojrzałem na stronę AAVSO i widzę, że już 4 dni od początku wybuchu, więc pewnie zaraz przygaśnie.
Henryk napisał(a):Ha, spojrzałem na stronę AAVSO i widzę, że już 4 dni od początku wybuchu, więc pewnie zaraz przygaśnie.
To sobie ustaw powiadomienia na AAVSO w Myneflash opcję to ci na twój E-mail przyjdzie raport o pojaśnieniu SS Cyg tylko zaznacz jaśniejsza niż 10 mag lub 9 mag Ja tak mam i wtedy mnie informują o pojaśnieniu na e-maila mojego