Zostałem wywołany do tablicy przez jedną z uczestniczek konkursiku, przy okazji zagadki z Y Oph, żeby przybliżyć pojęcie gwiazd typu DCEPS.
Jest to więc okazja to powalczenia z samym sobą i do przypomnienia tematu, a także zachęcenia do obserwacji tych milusich gwiazdek .
W odróżnieniu od cefeid klasycznych, o których warto poczytać TUTAJ
DCEPS mają prawie symetryczną krzywą zmian jasności, oraz niewielką amplitudę, nie większą niż 0.5 mag, chociaż obserwuję nawet cefeidę z tej grupy o amplitudzie około 0.1 mag i coś nawet z wykresy wychodzi, chociaż nie jest to porywające .
DCEPS pulsują w pierwszym overtonie, o rodzajach pulsacji można poczytać w wątku o
RR Lyr , natomiast klasyczne cefeidy w tonie podstawowym.
Czasami astronomowie nie potrafią określić do jakiego typu gwiazdy należą, czasami zmieniają one przynależność po bliższym poznaniu .
Mam nadzieję, że mnie zmobilizujecie do poszperania i zebrania tego w całość i wtedy będę mógł podać trochę ciekawostek, wykresów, a także listę DCEPS do obserwacji (chociaż listę akurat najłatwiej znaleźć w necie).
Oczywiście zachęcam także mądrzejszych w temacie do przedstawienia aktualnego stanu wiedzy na temat tego typu gwiazd.