Pomyślałem, że warto by było i tutaj odświeżyć wątek o tych bardzo ciekawych gwiazdach, mam nadzieje że nikt nie ma nic przeciw
Zaczniemy może od podstawowej definicji, którą mimo, że znamy, uważam że warto sobie przypomnieć
Gwiazdy zmienne typu W Ursae Majoris - EW
Krzywa zmian jasności tego typu gwiazd jest podobna do gwiazd typu beta Lyrae, jednak w tym przypadku minimum główne i wtórne maja niemal taką samą głębokość.
Okresy obiegu tych gwiazd są krótkie - od 0,3 do 1 doby. Tak krótkie okresy świadczą o tym, że są to układy jeszcze ciaśniejsze niż układy typu beta Lyrae. Niemal jednakowe minima z kolei mówią o tym, że oba składniki mają podobne parametry fizyczne. Amplitudy zmian jasności są mniejsze niż 0,8 magnitudo. Większość układów typu W UMa składają się z gwiazd typu widmowego F-G.
Gwiazady te już praktycznie stykają się swoimi powierzchniami i mają wydłużony, elipsoidalny kształt.
Poniżej prezentuje przygotowane przezemnie małe zestawienie gwiazd typu EW, są to głównie gwiazdy które już obserwowaliśmy, ale jest też pare nie tkniętych przez nikogo.
Wg kolejności : nazwa, amplituda, okres w dniach, min1-głębokość głównego minimum, min 2- głębokość minimum wtórnego ( wyrażone w mag)
Tam gdzie niema danych to po prostu nie mogłem nic znaleźć w cdc i na stronie Suhory. Ale jak tylko coś znajdę to postaram się uzupełnić.
Jeśli ktoś zna jakieś ciekawe, jasnawe EW to zachęcam do podzielenia się wiedzą o niej
Edit autora
Dopiero dziś zobaczyłem ile błędów zrobiłem!!! już poprawiłem na polski. Jakby co to musimy zwracać uwagę na poprawną polszczyznę, tak jak reklamie