Ja, wczoraj wieczorem miałem okres większych rozpogodzeń i po tym jak zauważyłem informację o nowej przygotowałem mapkę i wyszedłem na balkon poszukiwać "obiekt".
Biorąc pod uwagę wzrost jasności byłem optymistycznie nastawiony i na mojej mapce były gwiazdki do 8,5 mag. ale jasności miałem zaznaczone do 8,0 mag.
Pierwszy rzut oka przez lornetkę 7x50 wykazał, że po pierwsze muszę wyciągnąć leżak, gdyż gwiazda jest bardzo wysoko (prawie w zenicie), a po drugie muszę wyciągnąć lornetkę 12x60.
Musiałem się spieszyć, gdyż Księżyc, który był nad płd-zach horyzontem już był w mieszance mleczno-czarnych chmur i kwestią minut było ich dotarcie w pobliże gwiazdy. Na szczęście chmury dały mi jakieś 15 minut i przez ten czas zlokalizowałem gwiazdę i oceniłem ją na 8,5 mag. (22:40 cse).
Trochę się zdziwiłem i zaniepokoiłem, gdy chwilę potem zobaczyłem w komputerze informację o ocenie 6,6 mag. Czyżbym pomylił gwiazdę? Ale jeszcze raz sprawdzona lokalizacja okazała się poprawna, a co najważniejsze w miejscu, w którym widziałem gwiazdę 8,5 mag. nie powinno być takiego obiektu.
Prawdę mówiąc liczyłem na to, że gwiazda jeszcze pojaśnieje, ale obserwacja sprowadziła mnie na ziemię
, a dzisiejsze wiadomości o szybkim spadku jasności tylko potwierdziły mój pesymizm co do tej gwiazdy.
To jeszcze nie to