Wszystkie kamerki typu Vesta, czy ToUcam, to już przeszłość.
Steve Chamber opracował nową kamerkę o 16-bitowym poziomie luminancji. Nazywa się to cudo Artemis.
Szczegóły tu
http://www.artemisccd.co.uk/
Jeżeli chodzi o stare kamerki, to nieprzerobioną na długie czasy można fotografować Księżyc, planety, Słońce oraz jaśniejsze gwiazdy (w tym podwójne) do około 9m (zależy od ogniskowej i światłosiły obiektywu).
Koszt niewielki, ale trzeba używać peceta (lub laptopa) do rejestracji obrazu. Kamerka przerobiona na długie ekspozycje nazywa się w skrócie SC1. Przeróbki takiej dokonywał Bartek Ambroży - koszt poniżej 100PLN?
Zasięg znacznie powiększony. Z obiektywem 50mm osiągałem 13m, a z 800mm blisko 18m. Przeróbka na SC3, polega praktycznie tylko na wymianie CCD z oryginalnego na ICX424AL za 72 €. Jest to CCD B/W, lecz jego czułość jest około trzy razy większa od fabrycznego.
Zasięg wzrósł jeszcze bardziej. Analizowałem fotografie i znalazłem gwiazdy o jasności 20,5m, ale trzeba to przyjąć z przymrużeniem oka, ponieważ katalogi przy tych jasnościach mają duże rozrzuty.
Program do rejestracji obrazów, to darmowy K3CCDTool.
Trudno coś więcej napisać. Jak będzie taka potrzeba, to proszę o konkretne pytania. Jeżeli będę znał odpowiedź, to na pewno jej udzielę.