BogdanK napisał(a):Już zamówiłem ten sprzęcior
Napisze potem recenzje jak się sprawuje
Dawno już w tym dziale nikt nie pisał, postanowiłem więc dotrzymać słowa i napisać parę słów odnośnie tego jak ten teleskop się sprawował.
Na samym początku muszę przyznać rację Marianowi, odnośnie granicznych wielkości gwiazdowych, jakie mogłem przez ten sprzęt osiągać. 12 mag pozostawało dla niego niestety w strefie marzeń. W mieście dostrzegałem gwiazdy 11.1 mag, przy dobrych warunkach, a po za miastem w porywach osiągałem gwiazdy ciut słabsze od 11.7 mag. Pomimo tego byłem z niego dość zadowolony. Do obserwacji zmiennych przydał się dodatkowy okular 25mm, który dawał dużo większe pole widzenia, co przy zmiennych jest sprawą dość istotną. Bez problemu obserwowałem nim mirydy do 10.5-11 mag, natomiast zaćmieniowe do około 10 mag. Dużym ułatwieniem było poluzowanie śruby blokującej montaż, wówczas mogłem poruszać nim na niebie bez żadnych ograniczeń, gdzie tylko chciałem.
Mała waga i rozmiary sprawiały, że bez problemu mogłem wtaszczyć go np na dach, gdzie miałem dużo większe pole widzenia. Duża mobilność tego sprzętu jest bez wątpienia jedną z większych zalet, w kilka chwil mogłem wyskoczyć na balkon by poobserwować, czy też zapakować go do auta i wyjechać w plener.
Odnośnie obiektów głębokiego nieba to również byłem z niego zadowolony, bez większych problemów pozwolił mi na odnalezienie wielu obiektów m.in. gromady galaktyk z pogranicza Vir i Com, czy też eMek z Wielkiej Niedźwiedzicy.
Tak więc krótko reasumując jestem zadowolony z jego użytkowania, trzeba jednak tutaj zaznaczyć, że aby osiągnąć z niego satysfakcję, trzeba być w pełni świadomym ograniczeń tego sprzętu