Dzisiaj nad ranem obserwowałem pierwszy raz od dawna AF Cyg. Jej jasność zdecydowanie osłabła - nie pamiętaj jej tak słabej od dawna. Czy też macie takie wrażenie?
Dawno nie widziałem jej, ale jutro spróbuję ocenić, skoro coś się dzieje .
O w mordę, spojrzałem na AAVSO - dają jej 8 mag, no to od początku moich obserwacji taka nie była.
Dzięki za informację i do roboty jutro
To jedna z moich pierwszych zmiennych, też nie przypominam sobie jej tak słabej. Swego czasu była jaśniejsza niż 7 mag., trzeba teraz zerknąć na ten dołek
Zbyszek Siciarz
AAVSO Observer code: SYF
trzy lornetki, EOS, Skylux
No proszę, czyli spadała do 8 mag, a ja nigdy jej nie przyłapałem...
Wczoraj zrobilem marne zdjęcie AF Cyg (15 sekund, Olympus 765). Czerwoną strzałką zaznaczona AF, zieloną gwiazda porównania 7.9 mag. Co prawda tu nie wygląda, żeby AF była słabsza od tej porównania, ale to przekłamanie kolorków, bo wizualnie była minimalnie słabsza.
Czyli nie tylko SSW ma ten problem.
U mnie przekierowuje dobrze, u Heńka także, jeszcze u osoby z zewnątrz. Widać jednak coś jest nie tak.
Poczekam do wieczora, może Damian będzie wiedział o co chodzi .
Już wyjaśniam
Henryk ma konto na serwerze, który nie pozwala na hotlinkowanie. Jeśli chcecie zobaczyć zawartość linka, to skopiujcie adres i wklejcie go w nowym oknie przeglądarki.
Uff, założyłem konto na Republice z polecenia kolegi imiennika i o ile czegoś po drodze nie schrzaniłem, to będzie fotkę teraz widać i to bez klikania w link... mam nadzieję
Czerwoną strzałką zaznaczona AF Cyg, zieloną gwiazdka porównania 7.9mag.