Radek G. napisał(a):Ale w Twoim przypadku różnica 0.1 mag jest tego samego rzędu, co błąd oceny dla doświadczonego obserwatora i raczej bym się tym nie sugerował.
Skoro mówicie, że to już lada chwila, to może też się wezmę za zmienne. Ostatnio mnie korci, ale siła bezwładu jest na razie zbyt duża
Radek G. napisał(a):Skoro mówicie, że to już lada chwila, to może też się wezmę za zmienne. Ostatnio mnie korci, ale siła bezwładu jest na razie zbyt duża
SSW napisał(a):Robert_Bodzoń napisał(a):Ja zaczynam swoje obserwacje od R CrB i czekam na ten dzień kiedy ...
... wybuchnie T CrB
Emilian napisał(a):Po prostu trzeba zacząć i już !
Może na początek zacznij od dostępnych gołym okiem, by się oswoić ze sposobem mierzenia jasności gw. zmiennych oraz by "załapać"; beta Lyr - to już klasyka, a nadal pełna niespodzianek; zresztą wystarczy przeczytać zawartość linku w ramce na stronie głównej AAVSO o gwieździe sezonu. Poza tym - delta i mi Cep, eta Aql, alfa Her i kappa Oph, beta Per i ro Per oraz ro Cas; ta ostatnia zwykle b. słabo widoczna gołym okiem, obecnie - bez trudu.
Robert_Bodzoń napisał(a):R CrB wciąż odpoczywa, a T CrB też śpi.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości