Szymek Ozimek napisał(a):Wczoraj R Crb oceniłem na 6,05m, czyli w sumie nic nowego
Robert_Bodzoń napisał(a):Na przykład oceniając obecnie R Sct porównywałem jej jasność między innymi do gwiazd o jasnościach 5,4 i 5,6 mag. Ale na dobrą sprawę nie widziałem, aby różniły się jasnością. Sprawdziłem w Guide i okazuje się, że mają jasność 5,40 i 5,41 mag. A więc znowu oczy mnie nie myliły.
Robert_Bodzoń napisał(a):Sprawdziłem i okazało się, że jest to (wg Tycho) 5,79 i 6,14 mag. Niby nic, a jednak. Ważniejsze jest jednak to, że obie gwiazdy są jaśniejsze o 0,1 mag. To też niewiele, ale w przypadku innych gwiazd pojawiają się różnice do 0,3 - 0,4 mag. (szczególnie w przypadku słabszych gwiazd).
(
SSW napisał(a):Robert_Bodzoń napisał(a):Sprawdziłem i okazało się, że jest to (wg Tycho) 5,79 i 6,14 mag. Niby nic, a jednak. Ważniejsze jest jednak to, że obie gwiazdy są jaśniejsze o 0,1 mag. To też niewiele, ale w przypadku innych gwiazd pojawiają się różnice do 0,3 - 0,4 mag. (szczególnie w przypadku słabszych gwiazd).
(
Dla R CrB w "normalnym" stanie obowiązuje mapka AAVSO 041211 zrewidowana w 2004 r. gdzie jest kilka istotnych różnic w stosunku do poprzedniej, np. ta 59 jest zmieniona na 58.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości