Jako zmienna została odkryta w 1826 roku przez niemieckiego astronoma Karla Ludwiga Hardinga tego samego, który w 1804 roku odkrył był planetoidę Juno.
Według katalogu GCVS, R Ser zmienia swą jasność wizualną w przedziale 5.2 - 14.4 mag w średnim okresie 356.41 d, przy czym M-m wynosi 0.41 co oznacza, że faza wzrostu jasności od minimum do maksimum trwa przeciętnie 146.13 d, a faza spadku jasności od maksimum do minimum 210.28 d. Srednia amplituda zmian jasności wizualnej (wg AAVSO) wynosi 6.9 - 13.4 mag.
Powyższe wykresy przedstawiają zmiany jasności R Ser w ostatnich 7-miu cyklach wg obserwatorów AFOEV (Francuskie Towarzystwo Obserwatorów Gwiazd Zmiennych).
Zmiany jasności R Ser z naszych obserwacji można zobaczyć tu.
Na uwagę zasługuje maksimum sprzed 5-ciu cykli (styczeń 2001, 5.4 mag), które było jednym z najwyższych w historii obserwacji R Ser. Poprzedziło je płytkie (12.5 mag) minimum, a poprzednie maksimum było stosunkowo niskie. Z analogiczną sytuacją mamy do czynienia aktualnie. Ostatnie maksimum było niskie a minimum płytkie. Czy zwiastuje to ponownie rekordowe maksimum? Proponuję to sprawdzić w obserwacjach, do których zachęcam.
Przygotowałem mapkę z nastęującą sekwencją gwiazd porównania (w nawiasie podałem jasność V wg katalgu Tycho 2 i wskaźnik barwy, który dla R Ser wynosi 0.9):
- a(5.54 1.1)
- b(5.98 1.3)
- c(6.31 1.2)
- d(6.61 0.9)
- e(6.99 1.2)
- f(7.46 1.0)
- g(8.20 0.7)
- h(8.63 1.2)
- k(9.14 0.4)
- l(9.47 1.5)
Według ostatnich ocen jasność R Ser wynosi obesnie ok. 10 mag i szybko rośnie tak, że niebawem wejdzie w zakres zaproponowanej sekwencji gwiazd porównania.
Zachęcam do włączenia się do tej akcji obserwacyjnej i przesyłana ocen jasności R Ser na mój adres e-mail lub na moją prywatną skrzynkę na tym forum.