Skoro już, Emilianie, zaproponowałeś by inni się pochwalili sposobem prowadzenia notatek...
Osobiście postępuję nieco podobnie jak Krzysztof. Prowadzę w zeszycie "dziennik obserwacyjny", w którym notuję dane zebrane "przy teleskopie". Później, przy opracowywaniu, obok obserwacji gwiazdy wpisuję obliczoną jasność i datę juliańską (podczas samej obserwacji, jej moment notuję w czasie UT). Ten sam "dziennik" służy mi również do notowania obserwacji komet, itp.
Natomiast wklepywanie w PC to już trochę "grubsza" robota. Dla siebie obserwacje archiwizuję w Excel'u - osobny "zeszyt" dla gwiazdozbioru, a w każdym, osobny arkusz dla każdej gwiazdy. Z kolei przygotowanie wersji wysyłkowej wykonuję za pomocą programiku ściągniętego z AAVSO - PCObs. Wynikowy plik tekstowy poprzez podstronkę WebObs na witrynie AAVSO załadowuję do bazy AAVSO.
Z pomocą tegoż programiku (PCObs) konwertuję format AAVSO do formatu VSNET. Ten z kolei, już jako zwykły e-mail, wysyłam do Stanisława, AFOEV i VSNET.
Brzmi skomplikowanie? Roboty może sobie trochę w ten sposób dodaję, ale prowadzę taką archiwizację już trochę czasu i (przy moim bałaganiarstwie) nieźle sprawdza się w praniu. Do samego PCObs przekonałem się szybko, odkąd go tylko wypróbowałem, bo wcześniej poprzez wspomnianą podstronkę WebObs dorzucałem do bazy AAVSO obserwacje, wklepując je tam ręcznie.