Ano, świeci coraz śmielej i nabiera blasku, ale jak na mirę to za bardzo blada
T Cep bywała bardziej czerwona
Z bliskimi sąsiadkami: 5,1, 6,1 i 6,4 mag (mapka "a" AAVSO) oraz z dalszą - eta Cygni stanowi dokładnie symetryczny krzyż - w ciągu paru dni zrównała się z prawym jego ramieniem - ową 5,1 mag
. (patrząc w kierunku beta Cyg) - i wszystko na to wskazuje, że będzie jeszcze lepiej !
W lornetce z ową 5,1 mag była równa blaskiem, a gdy sprawdziłem gołym okiem - była od owej 5.1 mag nieco (~0.15 mag) słabsza.
Z innych jasnych z dzisiejszej nocy - ładnie widać R Boo, no i w Łabędziu - R Cygni. T Cep na razie stoi w granicach 9 mag...S UMa - coraz słabsza, wczoraj ledwie widoczna - no tak, Wielka Kremowa Bania wymiotła całe słabsze towarzystwo... Może i również dlatego, że Wielka Miśka wisiała nad miastem, a że powietrze dość wilgotne, to dołożył sie jeszcze i light pollution
A ta R w Kaśce - jeszcze nie sprawdzałem, mapkę zrobiłem jeszcze zimą - teraz widzę, że się przyda - no to skieruję swoje 2 pary binokli w tamtą stronę
Dzięki, Robercie za info
Mam nadzieję, że mi nie natrzecie uszu za to, że dośc precyzyjnie podałem oceny dla chi Cyg
- ale zrobiłem to celowo, by zachęcić tych, co jeszcze jej nie oglądali - dojście do gwiazdy w tej chwili jest bardzo łatwe.