CXB napisał(a):Marcine powiem ci że kawał dobrej roboty
mi się bardzo podoba
Dziękuję za miłe słowa, ale nie jest to to o czym myślę. Nie podoba mi się, a nie mam tyle czasu na to ile bym potrzebował.
Chcę to w ogóle wszystko od zera, od nowa zrobić. Jest wiele jeszcze do zrobienia np. wyliczając zaćmienia dla danej zmiennej np. dziś i np. u. Her (68 u Her) widać, że nie jest uwzględniania zmiana czasu z letniego na zimowy
O zbyt wielu rzeczach nie pomyślałem na samym początku i widzę, że nie ma większego sensu łatanie tego co jest tylko wszystko zrobić od początku, jakoś to wszystko bardziej zautomatyzować, zrobić bardziej przyjazne, czytelne, PRZYDATNE, potrzebne itd. Długo by wymieniać
Przede wszystkim KOMENTARZE z prawdziwego zdarzenia w skryptach, bo potem się nie pamięta po paru tygodniach która część kodu co robi
Albo np. po po co skrypt ma pokazywać zmienne z półkuli południowej skoro podałem że mieszkam na dalekiej północy
A tak właśnie w tej chwili pokazuje. W planach będzie pokazywać tylko te powyżej np. 30* nad horyzontem w momencie wyliczonego minimum i tylko te które faktycznie da się obserwować z danego miejsca obserwacji
Albo po wpisaniu np. swoich współrzędnych przeglądarka będzie je pamiętać
i nie będzie trzeba za każdym razem wpisywać ich na nowo
Na początku zrobiłem jakieś tam skrypty. Potem doszły obserwacje, a co się z tym wiąże nowe doświadczenie i inne spojrzenie.
Najgorsze jednak co może być to stworzenie bazy z gwiazdami, zgrania danych np. z GCVS z Suhorą itd. Niestety sporo ośrodków udostępnia swoje dane w postaci zwykłego pliku tekstowego w dodatku źle sformatowanego i późniejsza jego obróbka przyprawia o ból głowy.
Chciałbym uniknąć np. ręcznego poprawiania, bo o pomyłkę nie trudno, ale.... okazuje się, że się nie da
Szkoda, że tak mało się korzysta z XML'a, lub choćby poprawnie przygotowanego pliku CSV.
A gwiazdek ponad 40 tysięcy.... nie sposób to wszystko ręcznie sprawdzić.
Mamy komputery, wiek XXI i w dalszym trzeba sporo ręcznie robić
Raz jeszcze dziękuję za doping w postaci miłych słów, które mnie dopingują do dalszej pracy.
Będę również wdzięczny za wszelkie uwagi, sugestie propozycje itd, bo przecież nie piszę tego wszystkiego tylko dla siebie
PS: aaaaa to wyście nam ostatnio dupsko przetrzepali
http://www.pszpoznan.pl/stare/index.php?id_newsa=820
Skorpiony rules