Pora na kilka konkretniejszych informacji, propozycji i... pytań.
Otóż 1 kwietnia (tak, tak, w Prima Aprilis
), acz jak najbardziej poważnie, rozmawialiśmy w Instytucie Astronomii UWroc nt. jesiennego seminarium. Ustalonych zostało kilka kwestii, choć pewnych zmian nie można wykluczyć.
Po pierwsze - termin. Seminarium odbędzie się w weekend 24/25 października (akurat wypada to podczas zmiany czasu z letniego na zimowy). Miejsce - najprawdopodobniej obserwatorium w Białkowie, choć w pewnych warunkach ta lokalizacja może ulec zmianie. Niemniej na razie przygotowujemy się na Białków. Będzie to okazja przyjrzeć się temu obserwatorium i jego instrumentom "od środka".
Tematyka seminarium. Oczywiście, głównie rozmawiać będziemy o gwiazdach zmiennych, ale aby nie było nudno, zahaczymy o kilka tematów "pobocznych". Poniżej podaję wstępną listę tematów. Wstępną, bo szczegółowe tematy i abstrakty wystąpień mają być dograne do końca kwietnia. Oto lista hasłowa (w paru przypadkach z konkretnym nazwiskiem prelegenta):
- Ciemne niebo - pomiary jasności tła nieba;
- Gwiazdy zmienne - przegląd wiedzy;
- Gwiazdy zmienne w gromadach kulistych;
- Opracowanie obserwacji CCD, oprogramowanie;
- Masowe przeglądy nieba - poszukiwanie gwiazd zmiennych;
- Obserwacje wizualne i instrumentalne - przyszłość obserwacji wizualnych;
- Amatorskie obserwacje wizualne - panel dyskusyjny;
- Długoterminowe oscylacje typu słonecznego widoczne w amatorskich obserwacjach gwiazd zmiennych;
- 30 lat doświadczeń w obserwacjach gwiazd zmiennych (J. Speil);
- Historia obserwacji gwiazd zmiennych (M. Legutko).
Tematy "poboczne" (hasłowo):
- PTMA O/Gliwice i Szkolne Obserwatorium Astronomiczne w Kamieńcu (M. Legutko);
- Amatorska astrofotografia;
- Projekty Izerskie (program popularno-edukacyjny Instytutu Astronomii);
- Słońce;
- Czynniki kosmiczne a ziemski klimat;
- Szkolne warsztaty astronomiczne;
- Astrobiologia (?).
Jak widać, tematyka jest dość szeroka i, myślę, interesująca. Wystąpienie o moim macierzystym oddziale PTMA wynika z faktu, że jako ten co przykłada rękę do organizacji seminarium, powinienem coś od siebie zaprezentować. A że przedstawicielom Instytutu Astronomii podczas styczniowego jubileuszu PTMA Gliwice spodobała się moja prezentacja historii oddziału, zaproponowano mi, żebym i tutaj ją opowiedział.
Mam nadzieję, że Stanisław dołoży swoje wystąpienie na temat prowadzonej przez siebie bazy naszych obserwacji gwiazd zmiennych. Wiele zależeć będzie, oczywiście, od stanu zdrowia Stanisława (życzymy tego zdrowia jak najwięcej, Stanisławie!!!)
Jak na razie nie mamy też chętnego na autora wykładu o amatorskiej astrofotografii (wierzcie mi, na naszych przyjaciołach z Wrocławia te prace robią wielkie wrażenie). Chciałem zachęcić kogoś z Gliwic, zwłaszcza, że przywiozę ze sobą małą wystawkę prac naszych astrofotografów, ale na razie jest mi trochę pod górkę. Mam jednak nadzieję, że uda się kogoś zachęcić.
Teraz sprawa tytułu seminarium. Jerzy Speil zaproponował nazwę "Amatorskie Obserwacje Gwiazd Zmiennych". Ale uznajemy to za pierwszą propozycję. W tym miejscu chciałbym ogłosić konkurs na tytuł. Cóż, jedyną nagrodą będzie uznanie i sława
wśród uczestników seminarium. Ale liczymy, że kilka propozycji się znajdzie
Ostatnie dwie (jak na razie) sprawy.
Bardzo proszę o chociaż wstępną deklarację chęci uczestnictwa w seminarium. Jest to ważne ze względów logistycznych. Zależy nam na orientacyjnej znajomości liczby uczestników do końca kwietnia. Musimy się zorientować co do faktycznych możliwości noclegu w Białkowie oraz rezerwacji obiadów (pozostałe posiłki - we własnym zakresie).
Fajnie byłoby, gdyby uczestnicy posiadający mobilny sprzęt komputerowy przywieźli go z sobą. Wstępnie, w ramach dyskusji o opracowaniu obserwacji CCD i tematu szkolnych warsztatów astronomicznych przewidziane będą ćwiczenia z komputerami.
To tyle na razie. Już prosiłem Marcina o skonstruowanie strony internetowej seminarium, która znajdzie się na witrynie Instytutu Astronomii. Tam też w pewnym momencie będą podawane wszystkie informacje ważne dla uczestników imprezy. Na pewno dogadamy się z Marcinem jak to ostatecznie ma wyglądać.
W razie dodatkowych pytań, proszę o kontakt na priva lub mój adres e-mail (dostępny na liście uczestników forum). Zresztą myślę, że mój adres e-mail posłuży jako skrzynka kontaktowa odnośnie seminarium.
A tymczasem - życzę wesołych świąt
!!!