Chciałbym zwrócić uwagę kolegów na jedną dość ciekawą mirę, która maksimum będzie miała we wrześniu 2009. Chodzi mi mianowicie o
R Cnc, jej jasność zmienia się w przedziale 6.1-11.8mag w okresie 361.6 dni. Jej widoczność zaczyna się przy końcu września a kończy pod koniec maja. W tym roku jej maksimum wg obliczeń wypadnie około 26 września, będzie więc można zaobserwować ją nad ranem, przy okazji obserwacji R Leo.
Dlaczego warto wstać i ją poobserwować podczas maksimum:
Jej okres jak już pisałem to 361.6 dnia, a więc ciut krótszy od roku. Za rok jej maksimu wypadnie około 22 września, za 2 lata około19 września. Tak więc z roku na rok mamy coraz gorsze warunki do zaobserwowania maksimum, co więcej już za parę lat nie będzie fizycznej możliwości do obserwacji maksimum, z powodu bliskości Słońca.
Policzyłem jak długo taka sytuacja potrwa:
za 10 lat maksimum wypadnie około 21.08.2019
za 20 lat maksimum wypadnie około 15.07.2029
za 30 lat maksimum wypadnie około 9.06.2039 a więc już maksimum będzie powoli widoczne na wieczornym niebie
dopiero po 40 latach maksimum wypadnie 3.05.2049, będą już dobre warunki do obserwacji tego maksimum
Tak więc podkreślę raz jeszcze, że tegoroczne maksimum jest jednym z ostatnich maksim jakie można obserwować w ciągu najbliższych kilkudziesięciu lat !!! A więc warto poświęcić się i wstać nad ranem by móc to zaobserwować
zachęcam do obserwacji