Próbowałem w sobotę ją ocenić, nawet mapki przygotowałem, ale niestety brzydki cirrus mi na nią napłynął, dodatkowo jeszcze blask Księżyca skutecznie mi to uniemożliwiły
Ja jeszcze dzisiaj patrzyłem. Wydaje się, że słabnie, może jakieś 8.7-8.8 mag, ale była na granicy widoczności na jaśniutkim niebie, więc mogę się mylić.
Tym razem nawet mapkę mam przygotowaną, ale jak chciałem wieczorem ją ocenić to zdążyła się za chmurami niestety schować. Chyba przyjdzie mi poczekać na kolejny wybuch
Zdaje się, że minionej nocy zaczął się kolejny wybuch. O 21:50UT dałem jej 11.8mag. Według bazy AAVSO (na chwilę obecną) jest późniejsza obserwacja - 11.5mag.
W dniu wczorajszym AAVSO zgłasza do pilnej obserwacji SS Cyg,na stronie wydało monitorowanie do kampanii radiowej Special Notice #412 https://www.aavso.org/aavso-special-notice-412 Obserwacje wizualne i CCD/DSLR (zwłaszcza V) są wymagane! Jeżeli zauważysz jasność SS Cyg powyżej 11,5 V mag to prosimy natychmiast zgłosić swój wynik z obserwacji do krzywej jasności. Dziś na stronie aavso mają udostępnić więcej szczegółów na temat kampanii obserwacyjnej SS Cyg. Udanej pogody.